Intrebari frecvente

Există o limită de vârstă pentru susținerea examenelor Cambridge English?

Nu, examenele Cambridge English se adresează tuturor categoriilor de vârstă.

Pe certificatul Cambridge English trebuie să apară numele complet?

Da. Când efectuați înscrierea la examen, asigurați-vă că oferiți: NUME și PRENUME complet, exact cum apare în certificatul de naștere (inclusiv liniuțe între prenume) + DATA DE NAȘTERE corectă.

Aceste informații sunt transmise de EEC către Cambridge și vor apărea pe certificatul Cambridge English. Certificatul nu este valabil dacă datele nu corespund cu cele din buletin/certificat de naștere.

Dacă ați efectuat înscrierea pe site-ul http://www.eecentre.ro/inscriere/ și în mailul de confirmare observați greșeli la nume sau data nașterii, dați-ne un Replay pentru a ne semnala acest lucru și noi vom face modificările.

Dacă în ziua examenului numele dumneavoastră nu corespunde cu cel de pe foaia de examen/eticheta de pe bancă, semnalați-ne acest lucru și vom trimite modificările la Cambridge, înainte de eliberarea certificatului.

Ce examen echivaleaza proba de limba engleză la admitrerea în clasa a V-a? dar la cls. a IX-a sau BAC?

Probă engleză admitere cls. a V-a: YLE Movers sau YLE Flyers

Probă engleză admitere cls. a IX-a: KET/KET for Schools, PET/PET for Schools

Probă engleză BAC: PET/PET for Schools, FCE/FCE for Schools, CAE, CPE

Ce rezultate trebuie să obțin la YLE Movers/Flyers pentru a echivala proba de limbă engleză?

Atât YLE Movers cât și YLE Flyers presupun 3 probe punctate cu maximum 5 scuturi fiecare.

Pentru echivalare, candidatul trebuie să obțină 11 scuturi dintr-o combinație de 4 + 4 + 3 scuturi (nu are importanță la care probe).

Dar la KET, PET, FCE sau CAE?

KET/PET (pt. cls. a IX-a): Examenul trebuie promovat cu Pass with Distinction, Pass with Merit sau Pass.

PET (pentru BAC): Examenul trebuie promovat cu Pass with Distinction, Pass with Merit sau Pass.

FCE/CAE/CPE (pentru BAC): Examenul trebuie promovat, chiar și cu punctajul minim corespunzător nivelului. Aici poți consulta scala lingvistică europeană (CEFR): www.cambridgeenglish.org/exams/cambridge-english-scale.

Care este diferența dintre PET/KET/FCE și PET/KET/FCE for Schools?

Ambele categorii conțin același corpus de vocabular și aceeași structură gramaticală. Pe certificatul Cambridge nu se specifica PET sau PET for schools. La examenele for Schools, subiectele au ca sursă de inspirație activitățile copiilor, pe când la celelalte, subiectele sunt inspirate din viața de adult.

Care este diferența între un examen paper-based (pe suport de hârtie) și unul computer-based (susținut pe computer)?

Diferă doar suportul (hârtie vs. computer). Structura, subiectele, corpusul gramatical și lexical sunt identice.

Statistica EEC arată că rezultatele examenelor susținute pe computer sunt mai bune.

Care sunt avantajele unui examen computer-based?

  • La proba de Writing sunt numărate automat caracterele, astfel vei ști în permanență câte cuvinte mai poți folosi.
  • Viteză mai mare de redactare.
  • Nu ai nevoie de ciornă, poți șterge de câte ori este nevoie. Dacă însă vrei să schițezi eseul pe hârtie, cere o foaie de la supraveghetorul din sala de examen.
  • Nu există niciun risc, tot ce redactezi este salvat în timp real. Dacă schimbi laptopul pe care lucrezi, vei continua de unde ai rămas.
  • La proba de Listening vei avea propriile căști la care îți poți regla tu volumul. Astfel, nicio sursă de zgomot nu te va disturba.
  • EEC îți pune la dispoziție echipament de ultima generație: laptop, căști pentru Listening, mouse.

Care sunt dezavantajele unui examen computer-based?

Nu există. Interfața examenului pe computer este gândită în așa fel încât totul să fie foarte simplu și intuitiv. Varianta computer-based nu influențează absolut deloc negativ rezultatele.

Dacă dorești să te familiarizezi cu examenul pe computer, aici poți susține o simulare computer-based: www.eecentre.ro/cb-testing.

Ce examen ar trebui să susțin?

Întrebați profesorul/trainer-ul care vă pregătește pentru examen sau susțineți un test de evaluare a nivelului. EEC nu este în măsură să evalueze nivelul de cunoștințe al potențialilor candidați.

Când primesc detaliile cu privire la locul de desfășurare al examenului și celelalte informații administrative?

Dupa achitarea taxei pentru examenul ales, veți primi un mail de confirmare a plății.

Mailul cu informațiile administrative este trimis după expirarea termenului de înscriere, înainte cu 5 zile sau mai devreme de data examenului. Locația diferă în funcție de numărul de candidați. Poate fi la sediul nostru din Bld. Ferdinand, la o școală/liceu/centru sau la un hotel.

Unde se corectează examenele?

EEC este un centru care intermediază examenele Cambridge English/OSD. Subiectele vin sigilate și se desigilează în momentul începerii examenului, în fața candidaților. La finalul examenului, lucrările sunt din nou sigilate și expediate la Cambridge/OSD.

Pentru varianta computer-based, fiecare candidat are un user și o parola și în momentul logării aceștia primesc subiectele. Rezolvarea se încarcă în timp real pe serverul Cambridge, astfel, dacă există o pană de curent sau o defecțiune a laptopului, candidatul poate relua examenul de unde a rămas.

Pe baza căror acte se face accesul candidaților în sala de examen?

YLE, KET, PET: carnet de note, cu poză și avizat de unitatea școlară/pașaport

FCE, CAE, CPE: buletin/pașaport

Ce pot lua cu mine în sala de examen?

Dacă susții un examen, poți lua în sala de examen un penar mic pe care trebuie să îl ții deschis pe bancă, o sticlă cu apă (te sfătuim să o ții pe podea pentru a evita udarea materialelor de examen), șervețele. Dacă ai o suferință medicală poți lua cu tine medicamente sau mâncare.

Pe bancă trebuie să ai actul de identitate/pașaportul/carnetul de elev, pe parcursul întregului examen.

Ce nu am voie să iau în sala de examen?

Telefoane + alte device-uri electronice, dicționare, notițe, pastă corectoare, stilouri care pot fi șterse (erasable pens), hârtie, ghiozdane/bagaj.

Pot să intru cu telefonul închis în sala de examen?

Nu. Accesul în sala de examen cu telefon, iPod, iPad, tabletă, e-reader, laptop, smart watch este strict interzisă. Încălcarea acestei reguli vă aduce descalificarea.

De ce mi se face poză în ziua examnului?

Cambridge impune ca pentru examenele: PET, FCE, CAE și CPE, administratorul examenului să facă poză candidaților. Această poză va ajunge exclusiv la Cambridge și este o măsură de ordin administrativ.

De ce sunt mai ieftine examenele la EEC?

În România Cambridge 2 reprezentanti, aceleasi date, centrele au libertatea de a-si seta propriile preturi. Standardele sunt aceleasi, conditiile sunt aceleasi.

Dacă am susținut două examene Cambridge English, voi primi ambele diplome? 

Da, veți primi ambele diplome. Dacă de exemplu, candidatul a susținut atât YLE Movers cât și YLE Flyers, examenul din urmă nu îl va anula pe primul.